Hoe maak ik een backup?

Hoe maak ik een backup?

U bent lekker aan het werk en ineens valt de computer uit. Met geen mogelijkheid lukt het u nog om de computer aan te krijgen en het werk waar u al weken mee bezig was is niet meer benaderbaar. Dit is het moment dat u beseft hoe fijn het geweest zou zijn als u een backup had ingesteld. Maar hoe doet u dat en welke opties heeft u om uw bestanden veilig te stellen.

Wat houdt de cloud in?

De cloud is simpel gezegd gewoon ruimte op het internet.Indien u dus een backup maakt in de cloud houdt dit in dat uw gegevens ergens op het internet voor u worden opgeslagen. Enkele voorbeelden van  opslag in de cloud zijn:

  • Microsoft OneDrive
  • Dropbox
  • Google Drive
  • Zendesk

Behalve bovenstaande voorbeelden zijn er nog veel meer opties welke allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. Zo kan het voor u heel belangrijk zijn dat de data encrypted is, van u blijft en niet in Verenigde Staten staat. U zou dan bijvoorbeeld kunnen kiezen voor Zendesk. Zakelijk wordt deze oplossing vaak gekozen. Bent u van plan gebruik te maken van Microsoft Office (Word, Excel, Powerpoint, enz) dan kan Microsoft OneDrive een goede keuze zijn omdat u dit kunt afsluiten in combinatie met het Officepakket. Zowel voor één gebruiker als voor vijf gebruikers. Handig want zo kan het hele gezin in de cloud werken.

Lokaal of in de cloud?

Grofweg zijn er twee mogelijkheden voor het maken van een backup. U kunt dit lokaal doen, bijvoorbeeld op een usb stick of externe harde schijf of in de cloud. Hoewel veel consumenten de cloud nog grotendeels links laten liggen zijn er wel degelijk hele goede redenen om te gaan denken aan werken in de cloud. Misschien werkt u zelfs al deels in de cloud zonder dat u zich dat beseft. Als u bijvoorbeeld nu al gebruik maakt van Dropbox dan werkt u al in de cloud. Maar of ook al uw data daadwerkelijk in de cloud opgeslagen staat, dat kan ZEKER Digitaal voor u nakijken.

Of u beter lokaal of in de cloud kunt opslaan is per situatie afhankelijk. Zo kan het zijn dat u het geen prettig idee vindt om uw data allemaal op internet te hebben staan, ondanks dat dit uiteraard is afgeschermd voor derden en alleen door u bekeken kan worden. In zo’n geval is een lokale backup een betere keuze. Werkt u veel met grote bestanden en komt het regelmatig voor dat u data terug moet halen uit een backup? Ook dan is een lokale backup een betere keuze omdat dit sneller is terug te halen dan wanneer u grote hoeveelheden data moet herstellen vanaf het internet. In de meeste andere gevallen zal een backup in de cloud een betere keuze zijn. Niet alleen vanwege de relatief lage kosten per maand maar vooral omdat bij een cloudbackup u overal ter wereld op al uw apparaten toegang heeft tot uw bestanden. Of het nu gaat om foto’s, de toegangskaartjes voor dat ene concert of de belangrijke bedrijfspresentatie, u heeft het altijd tot uw beschikking.

Windows backup of andere software?

Bij het maken van een backup heeft u een aantal opties. Als u kiest voor een lokale backup dan heeft u de keuze uit de gratis software die Windows meelevert. U kunt in dit geval zoeken naar Windows Backup. In Windows 10 is het mogelijk om met deze software gebruik te maken van versiebeheer. Als u dit instelt houdt Windows 10 meerdere versies achter de hand voor u zodat u kunt kiezen welke versie u wilt terugzetten.

In Windows 7 zit een andere backupoptie. Deze optie maakt periodiek, bijvoorbeeld een keer per week, een backup van de gebruikersmappen. Zo bent u er zeker van dat bijvoorbeeld afbeeldingen en documenten veilig worden gesteld.

Werkt u in de cloud? Dan kunt u ervoor kiezen om de backup via speciale software naar de cloud te zetten, maar beter is het om al uw bestanden standaard op te slaan in de cloud. U hoeft dan alleen nog een backup te maken als u zeker wilt zijn dat u bijvoorbeeld een bestand kunt terughalen die u per ongeluk heeft verwijdert. Mocht uw computer crashen dan kunt u op een nieuwe computer of na een schone installatie van Windows gewoon weer verbinding maken met de cloud en worden alle bestanden weer netjes voor u ingeladen.

Hulp of advies nodig?

ZEKER Digitaal adviseert u graag bij de keuze tussen lokaal of in de cloud en kan u tevens helpen bij de inrichting hiervan. Of we nu Windows Backup moeten instellen voor u of Dropbox, OneDrive, Zendesk, Google Drive of een andere cloudoplossing voor u moeten implementeren ZEKER Digitaal staat voor u klaar en helpt u graag.

Neem contact met ons op te nemen.

Scroll naar boven